PorträttSnabbfakta
Namn: Neil Shipley
Körstämma: B2
Kommer ursprungligen ifrån: Stockton-on-Tees, en industristad i nordöstra England
Ålder: 50
Familj: Man
Jobb/Yrke: Föreläsare, kursledare
Hur många år har du varit med i kören: 6
Bästa egenskap: Empatisk
Sämsta egenskap: Lat

 

Intervjufrågor
Varför gick du med i Stockholms Gaykör?
 Jag ville utmana mig själv och min sångröst. Efter en separation, ville jag även utöka mitt nätverk inom gayvärlden och träffa nya personer. Det kan man säga jag lyckades med! När man går med i kören då får man 50 nya vänner direkt!
Vad är det bästa med att vara med i Stockholms Gaykör? För mig är det bästa känslan av att man är med i något som kan göra skillnad med ett viktigt budskap. Jag gillar också att vi medlemmarna är så olika, med olika bakgrund, yrken, behov och mål men tillsammans skapar vi en kraftfull helhet.
Varför är det viktigt för Stockholm att ha en gaykör? Det är viktigt för att vi visar vi är stolta och orädda. Vi står för vad vi är. Vi står för öppenhet och tolerans och för allas rätt att älska vem de vill. Förhoppningsvis kan vi inspirera andra människor till att känna glädje, hopp och ge dem styrka.
Vilken är din favoritlåt du sjungit med kören? Det har varit många. Jag gillade de flesta sånger i vår populära och rörande ’Erotik och Politik’ konserten såsom Express Yourself, Sexbomb, Sit on my Face, En sån Karl och No Matter What.
Vem är din drömgästartist som du skulle vilja sjunga med under en av körens konserter? Svenska artister Sarah Dawn Finer eller Thomas di Leva. Internationellt skulle jag älska att sjunga och dansa med Andy Bell från Erasure eller Alison Moyet.
Vilket råd vill du ge någon som funderar att gå med i kören? Gör det! Var inte rädd! Du kommer ha jätteroligt ihop med oss!

2017-08-08


Snabbfakta
Namn:
  Håkan Svensson
Körstämma:  Tenor 2
Kommer ursprungligen ifrån:  Stockholmare i själ och hjärta!
Ålder:  56
Familj:  Sambo med Acke
Jobb/Yrke:  Specialistsjuksköterska på Karolinska
Hur många år har du varit med i kören:  Ett 20-tal år
Bästa egenskap:  Diplomat
Sämsta egenskap:  Besserwisser

Intervjufrågor
Varför gick du med i Stockholms Gaykör?
  Har alltid sjungit och ville egentligen bli klassisk sångare men pga diverse omständigheter blev det inte så och då vill jag börja sjunga i kör. Gaykören kändes då som ett naturligt val!
Vad är det bästa med att vara med i Stockholms Gaykör?  Gemenskapen. Man får förmånen att träffa folk i alla åldrar, yrken, åsikter… Folk man inte skulle få förmånen att träffa i det ”vanliga” livet!
Varför är det viktigt för Stockholm att ha en gaykör?  Det är viktigt för det behövs ett alternativ till utelivet/hemmalivet. En gemenskap som bygger på det enkla faktum att det är kul att skapa tillsammans!
Vilken är din favoritlåt du sjungit med kören?  Galway Bay/Fairytale of New York
Vem är din drömgästartist som du skulle vilja sjunga med under en av körens konserter?  Siv Wennberg
Vilket råd vill du ge någon som funderar att gå med i kören?  Sluta fundera! Kom med!

2017-08-07 


Christer-RChrister Rikenberg – f.d. Tenor 1

Snabbfakta
Kommer ifrån: Hemligt
Ålder: 42
Familj: Ja
Jobb: Testledare
År med Stockholms Gaykör: ca 5
Stämma: T1
Bästa egenskap: Envis
Sämsta egenskap: Besvärlig ibland

Varför gick du med i Stockholms Gaykör?
För att jag tycker om att sjunga och tänkte att det skulle kunna vara kul att prova på att sjunga i kör. Jag hade ingen aning om hur det skulle vara att sjunga tillsammans med andra. Jag hade hört talas om kören och varit på en julkonsert tidigare men visste egentligen ingenting om den. Jag kände två personer som var med och de tyckte att jag skulle testa. Jag var inte alls övertygad i början utan tänkte sluta efter några gånger. Sen insåg jag att det var mig själv det var fel på, dvs jag behövde ”bjuda till” lite mer av mig själv. Det lossnade då 🙂

Vad är det bästa med att vara med i Stockholms Gaykör?
Den sociala gemenskapen! Att sjunga har nästan blivit sekundärt *tihi* . Aldrig hade jag väl kunna tro att det fanns så många trevliga killar på en och samma plats 🙂 Att sjunga tillsammans med andra gör att man får något gemensamt, även med de man inte känner. Det blir lättare att lära känna nya människor och man upptäcker nya sidor hos sig själv. Förr var jag hellre tyst än sjöng fel på repetitionerna, nu vågar jag göra fel – det lär man sig av! Sen tvingas man iband sjunga låtar man inte tycker om men så är det i en grupp! Många i kören tycker olika om det mesta. Det är en utmaning att acceptera allas olikheter, det finns många starka viljor men det är också därför det är så roligt att vara med!

Varför är det viktigt för Stockholm att ha en gay kör?
Det viktigaste är att vi själva har kul när vi träffas och sjunger. När vi har kul syns det och vi påverkar andra! Vi behöver göra mer för att synas och höras i stan. Lättare sagt än gjort kanske…

Vilken är din favoritlåt du sjungit med kören?
Jag älskar Eva Dahlgrens texter och melodier. Jag skulle vilja sjunga Snö igen!

Vem är din drömgästartist som du skulle vilja sjunga med under en av körens konserter?
Celine Dion har redan sjungit för mig så jag får väl säga……Sara Dawn Finer, jag gillar hennes röst och hon är en begåvad låtskrivare.

Vilket råd har du för någon som funderar att gå med i kören?
Kom och prova! Det är en stor kör med många medlemmar, man får garanterat nya vänner. Perfekt om man är ny i stan och inte känner någon 🙂


 

Stellan Björk – Bas 2

Snabbfakta
Familj: Ja
Yrke: Lärare i idrott och engelska. Tre gånger i veckan undervisar jag även elitåkarna i Botkyrka konståkningsklubb och vissa helger är det tävlingar runtom i Sverige.
År i kören: 16

Varför gick du med i Stockholms Gaykör?
Jag gick med efter övertalning av några vänner att gå med. Jag minns att jag var väldigt nervös och att jag kom med i B2 efter att kören haft sin körhelg och att jag fick ca 20 låtar att öva in på 6 veckor! En var dessutom på franska! Men det gick jättebra!

Vad är det bästa med att vara med i Stockholms Gaykör?
Det är roligt att träffa gaykillar att sjunga tillsammans med och få vara med i olika sammanhang som resor, gig, konserter, fester m.m. Jag tycker också det känns bra att ha en tillhörighet.

Vilken är din favoritlåt du sjungit med kören?
Körminnen är såklart många som bl.a vår USA turne och Amsterdam Prideresa. Favoritlåtarna är ju många och känslan då jag sjungit dem är på olika sätt men om jag måste välja några så var den estniska krigslåten väldigt häftig att sjunga och inspelningen av Pridelåten 2006 med Christer Lindarw var jättekul att göra. Med den som kanske vinner ändå är Bohemian Rhapsody med Queen som vi sjöng för några år sedan.

Om du fick välja, vilken artist skulle du och kören sjunga med?
Chaka Kahn och Kate Bush vore inte så dumt av de utländska artisterna och från Sverige kanske Lena Philipsson. Man måste ju få drömma lite…

Tips till någon som vill gå med i kören?
Fundera inte! Gå med!


Raino-214x300Raino Kirkma – f.d. Bas 1

Snabbfakta
Från: Uppsala
Ålder: 69
Familj: Min man  Lasse och vår son Martin
Yrke: Tandläkare
År i kören: 34
Bästa egenskap: Envis
Sämsta egenskap: Pladdrig

Du grundade Stockholms Gaykör i 1982. Varför?
Jag startade kören för att få sjunga. Jag är ingen solist så det var enda möjligheten.

Varför är det fortfarande viktigt för Stockholm att ha just en gaykör?
Det är viktigt för körmedlemmarna- vi finns till för vår egen skull. Ja, för publiken – förhoppningsvis.

Vad är det bästa med att vara med i Stockholms Gaykör?
Den varma gemenskapen och glädjen som uppstår när man träffas varje vecka och arbetar för ett gemensamt mål. Konsert!

Vilken är din favoritlåt du sjungit med kören?
”Aria” av vår tidigare dirigent Folke Antonsson. Om man nu ska välja bland det hundratals sånger vi sjungit.

Om du fick välja, vilken artist skulle du och kören sjunga med?
Liza Minelli med ”Cabaret” om man får drömma. Helen Sjöholm med ”Du är min man” vore kul.

Tips till någon som vill gå med i kören?
GÅ med! Dina torsdagskvällar blir upptagna, men du får så oerhört mycket tillbaka!

Intervju: Neil Shipley